top of page

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΠΟΛΤΟΣ

Ο βασιλικός πολτός, μια παχύρευστη, κρεμώδης ουσία, με χρώμα υπόλευκο και γεύση υπόξυνη, περιέχει μεταξύ άλλων πρωτεϊνες, μέταλλα και βιταμίνες σε μικρές ποσότητες αλλά σε τέτοιο συνδυασμό ώστε να ονομάζεται από πολλούς ερευνητές «βόμβα υγείας». Βοηθά στην ανασύνταξη και ανανέωση συνολικά του οργανισμού, εξαφανίζει την κόπωση, προσφέρει εκπληκτική διαύγεια πνεύματος και ευφορία. Τον συλλέγουμε την άνοιξη, χωρίς τη χρήση μηχανικών μέσων που μπορεί να αλλοιώσουν τα συστατικά του, καθώς είναι ένα εξαιρετικά ευαίσθητο προϊόν. Τον αποθηκεύουμε απευθείας στην κατάψυξη ώστε να παραμείνει αναλλοίωτος μέχρι την ώρα που θα καταναλωθεί.

 Ο βασιλικός πολτός παράγεται από τους υποφαρυγγικούς αδένες των εργατριών μελισσών. Τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του χρώματος, της οσμής και της γεύσης αποτελούν σημαντικά ποιοτικά κριτήρια. Παλιός βασιλικός πολτός που δεν έχει συντηρηθεί και αποθηκευτεί σωστά τείνει να αποκτά σκούρο χρώμα και γεύση "ταγγισμένη" και δύσοσμη. Δυστυχώς δεν υπάρχουν διεθνώς αναγνωρισμένα κριτήρια για τον βασιλικό πολτό, αν και γίνεται προσπάθεια για την οριοθέτησή τους τόσο σε πανευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Ορισμένες χώρες έχουν ήδη θέσει τα δικά τους πρότυπα. Στην Ελλάδα οι σοβαρές προσπάθειες των ελλήνων μελισσοκόμων και παραγωγών βασιλικού πολτού που γίνονται προς αυτή την κατεύθυνση δεν έχουν ακόμα καρποφορήσει.

ΣΥΣΤΑΣΗ

Το 60%-70% της σύστασης του βασιλικού πολτού αποτελείται από νερό. Η στερεή ουσία του αποτελείται κυρίως από πρωτεϊνες και πεπτίδια (υδατοδιαλυτές αζωτούχες ουσίες και ελεύθερα αμινοξέα), λιπίδια (ελεύθερα λιπαρά οξέα, ουδέτερα λιπίδια, στερόλες) και υδατάνθρακες (φρουκτόζη, γλυκόζη και σακχαρώδη) ενώ υπάρχουν και ίχνη από ιχνοστοιχεία.

Τα περισσότερα από τα οργανικά οξέα που βρίσκονται στο βασιλικό πολτό είναι ελεύθερα με ασυνήθιστη δομή που σπάνια συναντάται στη φύση. Ενα από τα βασικά αυτά ελεύθερα λιπαρά οξέα είναι το 10-υδροξυ-2-δεκανεϊκό οξύ (HDA) στο οποίο, καθώς και στα υπόλοιπα λιπαρά οξέα του βασιλικού πολτού, αποδίδονται ισχυρές αντιμικροβιακές ιδιότητες.

Στο βασιλικό πολτό, σύμφωνα με σχετικές μελέτες, αποδίδονται αντιβακτηριακές, ανοσοποιητικές, αντικαρκινικές, αντιδιαβητικές, αντιυπερτασικές, αντικαταθλιπτικές, αντιρευματικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, δερμοπροστατευτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες. Επιδρά θετικά στο κεντρικό νευρικό σύστημα, καταπολεμά την υπερλιπιδαιμία, καταστέλει την κόπωση και ευνοεί την τόνωση του οργανισμού (St. Bogdanov 2012).

  Σύμφωνα με τον Θ. Μπίκο, στο βιβλίο του «Ο Βασιλικός Πολτός των μελισσών» (Θ. Μπίκος, 2007), ο βασιλικός πολτός:

       Προκαλεί αίσθημα γενικής ευεξίας και αυτοπεποίθησης.
      Επιτρέπει συνεχή πνευματική εργασία χωρίς κόπωση.
      Επιδρά θετικά και επαναφέρει σε φυσιολογική λειτουργία τους ενδοκρινείς αδένες.
      Ανανεώνει τους ιστούς του σώματος και αναζωογονεί τα κύτταρα της επιδερμίδας.
      Επιφέρει φυσιολογικό ύπνο.
      Αναπτύσσει κανονικά τα παιδιά.
      Λιγοστεύει τους αρθριτικούς και ρευματικούς πόνους.
      Υποβοηθά το νευρικό και το κυλοφορικό σύστημα.
      Ανακουφίζει αδύνατα και κουρασμένα μάτια.
      Ρυθμίζει την πίεση.
      Βελτιώνει την αντίσταση σε μολύνσεις.
      Βοηθά σε χρόνιες περιπτώσεις.
      Επενεργεί θετικά σε αναιμίες, αρτηριοσκληρύνσεις και έλεγχο επιπέδων χοληστερόλης.
      Ομαλοποιεί τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
      Αυξάνει την ενεργητικότητα του ατόμου και τη σεξουαλικότητα.

Ο βασιλικός πολτός μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάλλιστα σαν συμπλήρωμα διατροφής αλλά και σαν προληπτικό μέτρο (St. Bogdanov 2012). Αποτελεί βοήθημα για αθλητές καθώς και για παιδιά που παρουσιάζουν ατελή ανάπτυξη (Θ. Μπίκος, 2007, St. Bogdanov, 2012)

ΧΡΗΣΗ

Καθημερινή, μία φορά την ημέρα (κατά προτίμηση πρωί, με άδειο στομάχι) και για συνεχόμενο διάστημα μέχρι 2 μήνες. Ακολουθεί διακοπή 2 μηνών και κατόπιν η χρήση του μπορεί να συνεχίσει στον ίδιο κύκλο.
Αν και δεν περιέχει αλλεργιογόνα συστατικά, ωστόσο έχουν αναφερθεί – σπάνια - αλλεργικές αντιδράσεις ή δυσανεξία. Για το λόγο αυτό, συνίσταται η λήψη του για πρώτη φορά να γίνεται για μια δοκιμαστική περίοδο μερικών ημερών με ελάχιστη ποσότητα (<100mg), στη μύτη μιας οδοντογλυφίδας.

ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ

Παιδιά 0-12 μηνών: ΔΕΝ ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ.

Παιδιά 1-3 χρονών: Χρήση και δοσολογία μετά από ιατρική συναίνεση.

Παιδιά 3 χρονών και πάνω: 100mg.

Ενήλικες: από 250mg έως 500mg

ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ

 Διατηρείται εντός ψυγείου. Για καλύτερη συντήρησή του και αν δεν πρόκειται να καταναλωθεί σύντομα, καλό είναι να διατηρείται στην κατάψυξη. Κρατείστε τον μακριά από το φως του ήλιου, τη ζέστη και τις έντονες οσμές.

bottom of page