top of page

Μέλι: Γεύση - Ποιότητα

Το μέλι "ΚΤΗΜΑ ΦΟΥΓΚΑ" είναι φτιαγμένο με μεράκι και αγάπη. Είναι πάρα πολύ δύσκολο ένα καλό μέλι να είναι συγχρόνως άριστο γευστικά και άριστο ποιοτικά (π.χ. το ρεικίσιο μέλι - πολύ καλό σε ποιότητα - για πολύ κόσμο υστερεί σε γεύση). Μετά από χρόνια πειραματικών χειρισμών (π.χ. τοποθέτηση των μελισσιών σε περιοχές με συγκεκριμένες ανθοφορίες) καταφέραμε να έχουμε ένα τέτοιο μέλι (άριστο ποιοτικά και γευστικά), για το οποίο είμαστε περήφανοι.
Σας αναφέρουμε ενδεικτικά μερικές "λεπτομέρειες" που, κατά την άποψή μας και σύμφωνα με τη σχετική βιβλιογραφία, αλλά και τη δική σας εμπειρία - αν έχετε ήδη δοκιμάσει το μέλι "Κτήμα Φούγκα" - δίνουν στο μέλι μας απαράμιλλη ποιότητα και γεύση:

 

· Παίρνουμε τόσο μέλι όσο είναι αρκετό ώστε οι μέλισσες: α) να μη στρεσσάρονται και β) να έχουν επάρκεια τροφών και να αποφεύγεται το "τάϊσμα" (το οποίο μπορεί να γίνει μόνο σε πολύ έκτακτες περιπτώσεις, π.χ. υπερβολικά βαρύς χειμώνας) για να μπορούν να συνεχίσουν απρόσκοπτα την εργασία τους.

Χρησιμοποιούμε έναν όχι και τόσο διαδεδομένο τύπο κυψελών, οι οποίες, σύμφωνα με κάποιες μελέτες, προσομοιάζουν στο πραγματικό περιβάλλον μιας φυσικής κυψέλης. Το γεγονός αυτο αυξάνει μεν τη δική μας δουλειά αλλά πλησιάζει περισσότερο στις προδιαγραφές μιας φωλιάς που οι ίδιες οι μέλισσες θα επέλεγαν από μόνες τους.

· Χρησιμοποιούμε (κατα το δυνατόν) ντόπια φυλή μελισσών (πιο άγριες, πιο επιθετικές). Αυτό αυξάνει τη δουλειά μας και την επικινδυνότητα, αλλά τα μελίσσια μας έχουν μεγαλύτερη αντοχή στις ασθένειες.

· Φροντίζουμε να προλαβαίνουμε τις ασθένειες, εξαλείφοντας τις συνθήκες που τις δημιουργούν.

· Δεν τις μεταχειριζόμαστε σαν αντικείμενα που υπάρχουν απλώς για να μας εξυπηρετήσουν, αλλά σαν ξεχωριστά, πολύπλοκα οργανικά συστήματα, με τις δικές τους ιδιαιτερότητες και ανάγκες.

· Σεβόμαστε την ύπαρξη και της τελευταίας μέλισσας σαν ένα σύνθετο έμβιο όν, που αλληλεπιδρά δυναμικά με το περιβάλλον.

· Φροντίζουμε κατά τις περιόδους που η μελισσοκομία μας είναι νομαδική τα μελίσσια να βρίσκονται μακριά από συστηματικές καλλιέργειες.

· Ανάμεσα στην πλούσια ελληνική μελισσοκομική χλωρίδα επιλέγουμε τις κατά το δυνατόν καλύτερες περιοχές, πλούσιες σε άνθη και βότανα.

· Τρυγάμε το μέλι στην πιο κατάλληλη στιγμή της ωρίμανσής του.

· Είναι ελαφρά φιλτραρισμένο και δεν έχει υποστεί καμία θερμική επεξεργασία.

· Πριν συσκευαστεί αποθηκεύεται σε χώρο δροσερό, ξηρό, σκοτεινό και άοσμο.

· Δεν χρησιμοποιούμε προληπτικά φάρμακα για τις ασθένειες των μελισσιών που μπορεί να αφήσουν υπολειμματικότητα στο κερί και στο μέλι.

Ο απόλυτος σεβασμός στους κανόνες της βιολογικής μελισσοκομίας, της ορθής μελισσοκομικής πρακτικής αλλά και η εστίασή μας στις λεπτομέρειες ίσως αυξάνουν το κόστος παραγωγής, αλλά σαφώς και αδιαμφισβήτητα συντελούν ώστε το τελικό προϊόν, που ονομάζουμε μέλι "Κτήμα Φούγκα", να μην είναι μόνο το απαύγασμα της κοπιαστικής μας δουλειάς, της αγωνίας και της έννοιας μας, αλλά κυρίως της αγάπης μας γι' αυτό που κάνουμε. Τρώγοντας οι ίδιοι το μέλι μας, κάθε φορά αυτό εισπράττουμε.

bottom of page